Συνέντευξη Lifo

https://www.lifo.gr/guide/arts/news/elpifos-infinimal-meso-tis-tehnis-psahno-tin-anagennisi-tin-aytopragmatosi-ti

 

Έλπιφος είναι ένας γνήσιος καλλιτέχνης. Από εκείνους που η Τέχνη κινητοποιεί πρώτα την ψυχή τους και με τρόπο σχεδόν αυτόματο, ενστικτώδη, η έκφρασή τους γίνεται ζωγραφικό έργο. Οι πίνακές του έχουν μια ένταση που σε συγκινεί σαν να ανακάλυψες μόλις ότι μιλάς μια γλώσσα που μέχρι τώρα δεν ήξερες και βρήκες τον τέλειο συνομιλητή.

 

Γιορτάζοντας 25 χρόνια στον χώρο της Τέχνης, ο Έλπιφος παρουσιάζει από 1η έως 15 Αυγούστου, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου την έκθεση με τίτλο Infinimal με έργα κυρίως από τη νέα του σειρά. «Η αφαίρεση, ο αυτοματισμός, τα σύμβολα, οι γραμμικές ισορροπίες και η διάθεση για πρωτοπορία συνθέτουν έναν ποικιλόμορφο ιδιωματισμό τέχνης που προκαλούν τον θεατή». Ταυτόχρονα θα γίνει παρουσίαση του νέου βιβλίου του Infinimal. Ο Έλπιφος, μίλησε αποκλειστικά στη LiFO για όλα όσα σημαίνει η τέχνη αλλά και για την έκθεσή του.

 

—  Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το όνομά Elpifos που είναι και η πρώτη εικόνα – έκφραση που δημιουργείς σε κάποιον που σε πρωτογνωρίζει. Τι σημαίνει;
Έλπιφος είναι ένα όνομα που προκύπτει από το συνδυασμό ελπίδας και φωτός. Ελπίδα για το σώμα, φως στην ψυχή. Είναι δικό μου δημιούργημα πριν 17 χρόνια και από τότε θεωρώ πως με αντιπροσωπεύει, είναι το όνομά μου.

—  Πώς θα χαρακτήριζες την τέχνη, τη ζωγραφική σου; Υπάρχουν κινήματα που σε εμπνέουν; 

Μέχρι τα 28 μου χρόνια δεν ήθελα να γνωρίσω τους μεγάλους καλλιτέχνες. Ήταν μια συνειδητή απόφαση  που σκοπό είχε να μπορέσω χωρίς άλλες επιρροές να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό. Έπειτα ξεκίνησα με παροξυσμό να επισκέπτομαι μουσεία, γκαλερί και να διαβάζω περί τέχνης. Θεωρώ τον Picasso μεγάλο δάσκαλο. Dali, Frank Stella, Ken Currie, Kara Walker, Yayoi Kusama και τόσοι άλλοι που μου αρέσουν. Από ρεύματα Σουπρεματισμό, Μινιμαλισμό, Πριμιτιβισμό, Φοβισμό, Εξπρεσιονισμό.

 

—  Ασπρόμαυρο ή χρώμα; Πώς επιλέγεις; Τι λέει το καθένα;
Ασπρόμαυρο και πολύχρωμα, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις και εποχές. Για χρόνια αρκετά ζωγράφιζα μόνο ασπρόμαυρα. Ήταν μια ανάγκη να αποτυπώσω τη δυναμική των γραμμών και των συμβόλων. Μετά τη γέννηση της κόρης μου θυμάμαι γύρισα από το μαιευτήριο και ξεκίνησα να ζωγραφίζω με χρώμα. Πλέον δεν έχω συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό μου. Ζωγραφίζω όπως απαιτεί το σχέδιο και η αισθητική του.

—  Πώς αναγνώρισες ότι αυτό είναι που ήθελες να κάνεις στη ζωή σου;
Η ζωγραφική ήταν πάντα στη ζωή μου. Δεν σκέφτηκα ποτέ να την ακολουθήσω γιατί πάντα ήταν μαζί μου. Από μικρό παιδί θυμάμαι να ζωγραφίζω… Μεγαλώνοντας παρασύρθηκα από διάφορα, όμως θυμόμουν πάντα εκείνη τη στιγμή στα 17 μου. Τότε που μία έμπνευση μου άνοιξε την πόρτα. Ήταν το πρώτο δικό μου σχέδιο ή μάλλον το πρώτο σχέδιο που μου χάρισε η τέχνη και ένιωσα σαν αγγελιαφόρος.

 

—  Μίλησέ μας για την έκθεση που ετοιμάζεις αυτό το καλοκαίρι στη Μύκονο.
Είναι μια έκθεση με νέα σχέδια και παλιά που αγαπώ και τα θεωρώ ανεκτίμητα! Οι Κυκλάδες είναι και τόπος καταγωγής μου και νιώθω μέσα μου αρκετά Κυκλαδίτης. Θέλω να παρουσιάσω κάτι ωραίο! Η έκθεση έχει τίτλο Infinimal και προέρχεται από το «Infinity» και το «Minimal», δύο αντιθέσεις που ενώνονται δημιουργώντας κάτι νέο!

 

 

—  Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί και το νέο σου βιβλίο «Infinimal». Περί τίνος πρόκειται;
Το νέο μου βιβλίο είναι ένας καλλιτεχνικός κατάλογος με δείγματα από το 1997 έως το 2022. Περιέχει εκτός από εικόνες και κάποιες φιλοσοφικές σκέψεις μου κυρίως πάνω στην τέχνη. Θα έχει περίπου 150 σελίδες και δείγμα μπορεί να δει κάποιος στο site μου elpifos.com.

 

—  Αν μπορούσες να διαλέξεις ένα οποιοδήποτε σημείο για να κρεμάσεις έναν πίνακά σου, ποιο θα ήταν αυτό;
Ωραία ερώτηση! Μου αρέσουν πολύ οι εκκλησίες, οι αρχαίοι ναοί, τα τζαμιά, τα παλιά σπίτια με τα ψηλά ταβάνια. Δεν μου έρχεται κάποιος συγκεκριμένος χώρος αυτήν τη στιγμή στο μυαλό…

 

«Infinimal»,
Διάρκεια έκθεσης: 1-15/8
Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, Αίθουσα Σ. Συριώτη
www.elpifos.com, Instagram: elpifos